تفاوت چای سبز و چای سیاه

تفاوت چای سبز و چای سیاه

شاید خیلی از شما همین الان در حال نوشیدن چای باشین. تفاوتی نمی‌کنه که چه ساعتی از شبانه‌روز باشه. چون ما ایرانی­ها مدت‌هاست که این گیاه دم­کردنی رو به‌عنوان مهم‌ترین نوشیدنی روزانه پذیرفتیم و اون رو بخشی از فرهنگ زندگی‌مون قرار دادیم.

گرچه اکثر ما تا همین چند سال پیش اطلاع چندانی از وجود این محصول با رنگ‌ها و طعم‌های مختلف نداشتیم و مطلقا از تفاوت چای سبز و چای سیاه بی‌خبر بودیم، ولی از اون‌جا که دنیای جدید، دنیای تفاوت و تنوعه، بهتره ما هم با این تنوع کنار بیایم.

در واقع وقتشه که از اصرار به سلیقه‌های ثابت و تکراری دست برداریم. سری به بیرون از پنجره‌های خونه‌هامون بزنیم و از دنیای رنگارنگ و خوش‌عطر و بوی نوشیدنی‌های متفاوت لذت ببریم. پس اگه میخواین با تفاوت چای سبز و چای سیاه آشنا بشین، با ما همراه باشین.

از رنگ‌های چای چی می‌دونین؟


بیشتر ما ایرانی­ها روزانه این گیاه دم­کردنی رو دم می­کنیم و می‌نوشیم. البته عادت به نوشیدن دم­شده این گیاه، الان بیشتر دنیا رو گرفته و روزبه‌روز هم داره بیشتر میشه. خاصیت‌های زیاد این نوشیدنی محبوب باعث شده تا مردم نه تنها برای رفع خستگی، بلکه به دلایل مختلف از اون استفاده کنن.


توی کشور ما هم سالهاست که این محصول بیشترین مصرف رو بین نوشیدنی‌های گرم داره. فکر می‌کنین دلیلش چیه؟ یه دلیلش ممکنه این باشه که ما اون رو بعنوان بخشی از وعده غذایی صبحونه‌مون قرار دادیم که باعث میشه روزانه حداقل یه فنجون از این گیاه رو حتما بنوشیم. البته مسائل دیگه‌ای هم توی این موضوع دخالت دارن که توی ادامه همین مطلب، بررسی‌شون می‌کنیم.

تفاوت چای سبز و چای سیاه از نظر تانن چیه؟


اول بیاین ببینیم اصلا تانن چی هست؟! تانن‌ها گروهی از ترکیبات موجود تو چای هستن که عطر و طعم و خواص ویژه‌ای دارن که اونا رو از سایر مواد متمایز میکنه. از غنی ترین منابع غذایی تانن‌ها، میشه به قهوه، چای و شکلات اشاره کرد. مواد غذایی که تانن دارن، معمولا عطر خاص و طعم تلخ گس دارن که جذابیت ویژه‌ای بهشون میده.

یه مورد مهم درباره تفاوت چای سبز و چای سیاه، میزان تانن موجود توی اون­هاست. گفتنیه که نوع سبز کمترین و مدل سیاه بیشترین مقدار تانن رو دارن. تازه نوع سفید و اولانگ این محصول هم در حد وسط از این نظر قرار می‌گیرن.

آیا چای سیاه تخمیر میشه؟


بیشتر مردم این محصول رو به شکل­های مختلفی مثل خشک، بسته‌بندی­ شده یا دم کشیده و توی فنجون دیدن. بخاطر همین تصور نمی­کنن که این نوشیدنی خوش‌رنگ و خوش‌عطر یه مرحله‌ تخمیر رو هم گذرونده باشه. اما جالبه که یه مورد مهم توی تفاوت چای سبز و چای سیاه همین تخمیره. خوبه بدونین که نوع سیاه در واقع یه محصول تخمیر شده­ست که بین ۱ تا ۴ ساعت رو توی این مرحله گذرونده.

هر چقدر مدت این تخمیر بیشتر باشه، طعم و رنگ چای قوی‌تر میشه. این کار با اکسید­ کردن برگ‌های سبز این گیاه و تبدیل اون­ها به برگ‌های خشک و قهوه‌ای کامل میشه. گذروندن این مرحله باعث میشه که چای سیاه که حالا صد در صد اکسیده شده، دارای ماده تانن بیشتری نسبت به چای سبز بشه.

اما نوع سبز این مرحله رو نمی‌گذرونه و به‌ همین خاطر هم کمتر تغییر ماهیت میده. اون طعم وحشی و علفی که توی مدل سبز حس میشه هم، به‌ همین دلیله. این خاصیت ضمناً باعث میشه تا مدل سبز سنگین‌تر و دیر هضم‌تر باشه. به طوری که استفاده از اون با شکم گرسنه خصوصا برای افرادی که طبع حساسی دارن، اصلا مناسب نیست.

آیا چای ضرر هم داره؟


صرف‌نظر از تفاوت چای سبز و چای سیاه، توانایی تانن توی جلوگیری از جذب آهن که میتونه به کم‌خونی منجر بشه، باعث نگرانیه. تاثیرات منفی تانن موجود در چای روی معده و دستگاه گوارشی هم بعنوان یه عامل مضر بین متخصصین باعث بحث و اختلاف نظر شده. خصوصا که با دم‌کشیدن طولانی‌تر این گیاه، غلظت این ماده هم توی اون افزایش پیدا می­کنه و خواصش بصورت تصاعدی بیشتر میشه. برای همینه که معمولا توصیه میشه نوع سیاه تازه‌ دم نوشیده بشه تا مجبور به تحمل مشکلات بعدی اون نباشیم.

چرا چای می خورین؟

بعضی افراد این نوشیدنی رو برای رفع خستگی مینوشن. بعضی هم اون رو بهترین بهانه برای دورهمی‌هاشون میدونن. بعضی افراد هم اون رو نشونه مهمان‌نوازی میدونن و به‌عنوان یه میزبان خوب، چای تازه‌دم و گرم تعارف میکنن.

نوشیدن دم­شده این گیاه بخاطر داشتن فلوراید و کمک به نشاط، شادابی، رفع سردرد، و دلایل مختلف دیگه، بین مردم رواج زیادی داره. همین عوامل بهترین دلیل برای انتخاب نوع این گیاهه که قصد خرید اون رو دارین. چون که این دو نوع محصول از نظر طعم، عطر و رنگ تفاوت زیادی دارن که متناسب با سلیقتون باید اون­ها رو بخرین

تازه صرف‌نظر از عطر، رنگ و طعم، خواص اون هم اهمیت زیادی داره. بخاطر همین بخش عظیمی از تفاوت چای سبز و چای سیاه به خواصشون برمیگرده.

تفاوت چای سبز و چای سیاه از نظر سلامتی
گفتیم که تفاوت اصلی چای سبز و چای سیاه به نوع فرآوری اون­ها مربوط میشه. در واقع هر دو نوع محصول از یک بوته برداشت میشن و مراحل تهیه و خشک کردن اون­هاست که محصول نهایی رو متفاوت می‌کنه. گرچه هر دو خواص مفیدی برای بدن دارن، اما در ادامه بیشتر این خواص رو درباره این دو محصول بررسی می­کنیم.

از تفاوت چای سبز و چای سیاه از نظر آنتی اکسیدان چی می‌دونین؟
لابد تا حالا لفظ “آنتی‌اکسیدان” به گوشتون خورده. اکسید ­شدن یا سوختن به ترکیب اکسیژن با هر مواد دیگه گفته میشه. با این کار اون ماده تغییر ماهیت میده و به ‌نوعی سریع‌تر مراحل رو طی می‌کنه. تازه اگه سلول زنده باشه، زودتر پیر میشه. متاسفانه بعضی عوامل به این کار یعنی اکسیده ­شدن یا همون اکسیداسیون سرعت میدن. یعنی باعث میشن که مثلا سلول زنده عمرش رو زودتر طی کنه و پیر بشه. بعضی غذاها خصوصا اون­ها فرآوری میشن، این فاکتور رو دارن و مشخصه که چندان برای سلامتی مفید نیستن.

البته طبیعت فکرهای خوبی هم برای رفع این مشکل کرده و موادی به‌ اسم آنتی‌اکسیدان‌ها رو به موجودات زنده عرضه کرده که وظیفه جلوگیری از سوختن یا اکسیده­ شدن سلول‌ها رو انجام میدن. همه انواع چای مقدار زیادی آنتی‌اکسیدان دارن که برای سلامتی افراد لازمه. البته مقدار این ماده توی انواع این گیاه با هم فرق داره و یه تفاوت چای سبز و چای سیاه هم در واقع همین‌جا شکل می‌گیره.

نوع سبز نسبت به نوع سیاه از مقدار به‌مراتب بیشتری آنتی‌اکسیدان بهره‌منده و به همین دلیل هم فواید اون توی جوان نگه‌داشتن سلول‌های بدن بی‌نظیره. تازه برای کسانی که به سلامتی بیشتر از هر چیز دیگه اهمیت میدن، یه پیشنهاد عالی محسوب میشه.

 

برای مهمان چای سبز بیاریم بهتره یا چای سیاه؟


با توجه به وجود تفاوت چای سبز و چای سیاه از نظر عطر و رنگ، انتخاب یکی از این دو برای خیلی از مردم مشکله. از طرفی سال­های سال نوشیدن نوع سیاه همه ما رو به حال و هوای اون عادت داده. از طرف دیگه با شنیدن خواص بی‌نظیر نوع سبز نمی‌تونیم از خیر نوشیدنش بگذریم. موضوع وقتی سخت‌تر میشه که پای یه مهمون عزیز هم در میون باشه. اما واقعا چاره کار چیه؟؟

یه راه‌حل آسون و راحت این که هر دو نوع رو دم کنیم و به افراد اجازه بدیم تا انتخاب دلخواه خودشون رو داشته باشن. یه راه دیگه هم اینه که قبلش سلیقه مهمونمون رو بپرسیم.

حواستون باید به این موضوع هم باشه که نوع سیاه بصورت تازه‌دم مفیدتره و نوع سبز، نباید برای دم کشیدن روی حرارت شعله قرار بگیره. در حال حاضر بیشتر از ۷۵% از تولید این گیاه توی کشور به نوع سیاه تبدیل میشه که همین نشون میده که اکثر مردم به خرید و استفاده از نوع سیاه رغبت بیشتری نشون میدن.

چای بنوش و چاق نشو
این روزها که مردم به مزایای لاغری بیشتر پی بردن، همه به‌دنبال مواد غذایی هستن که اون­ها رو لاغر کنه یا لااقل از چاقی بیشتر جلوگیری کنه. این که نوشیدنی چای هیچ‌گونه کالری، چربی و پروتئینی نداره، شاید برای خیلی از افراد خبر خوبی باشه و بتونن با خیال راحت و بدون ترس از چاقی، اون رو نوش جان کنن. نوع سبز هم که بعنوان یه کالری‌سوز و لاغر کننده قوی میتونه مورد استفاده قرار بگیره.


گرچه ویتامین و مواد معدنی زیادی هم توی این محصول نیست، ولی آنتی‌اکسیدان‌های مفید خصوصا توی نوع سبز روی محبوبیت این نوشیدنی تا حد زیادی تاثیر داره.

Related Articles

انواع قهوه ها

انواع قهوه ها